Porcerősítő kollagén peptidek – a nyerő kettes

0
249
ízületi fájdalom

Az ízületi fájdalmak és a porckopás rengeteg embert érint, elsősorban az időseket és az aktív sportolókat. Sokan szednek porcerősítő készítményeket, de nem mindegy mit tartalmaznak ezek a szerek, ugyanis nem minden készítménynek van meg a megfelelő hatása.

A kollagén valójában testünk ragasztója, eredete is a “kólla” görög szó, mely ragasztót jelent. Szerepe is hasonló, hiszen a kollagén a sejtek közötti tért tölti ki, így tartja egyben azokat. Annyit érdemes még tudni róla, hogy egy óriási fehérjemolekula, ami külső forrásból kerülve a szervezetbe igen nehezen szívódik fel.

Éppen ezért érdemes peptidekre lebontva fogyasztanunk, célzottan az adott területre koncentrálva. Ugyanis a különböző kollagén peptidek más és más helyen hasznosulnak. Az a kollagén molekula, amelyik a bőr sejtjeit teszi feszesebbé,nem képes az ízületekre jó hatás gyakorolni. A másik érdekes szempont, hogy míg maga a kollagén óriás molekula nem tud jó hatásfokkal hasznosulni, a megfelelő peptidek akár 100%-ban is képesek erre.

Mi a helyzet a porcokkal?

A kémikusok 25 féle kollagénmolekulát tudnak megkülönböztetni, de ebből az első 5 a lényeges, ugyanis többi ezekkel asszociálható, pl. a II-eshez hasonlóan a IX, X, XI is a porcokban található. Nézzük, hogyan hasznosul a nyerő 5 kollagén peptid?

I-es kollagén peptid: bőr, erek falam inak és fogak
II-es kollagén peptid: a porcok fő alkotója, ízületek, porkorong és a csarnokvíz
III-as kollagén peptid: máj és tüdő
IV-es kollagén peptid: vese és egyéb belső szervek
V-ös kollagén peptid: méhlepény és haj

Ebből is látható, hogy ha a porcokkal van problémánk, amelyre megoldást keresünk, a II-es típusú kollagént tartalmazó készítményeket célszerű fogyasztanunk. Jó választás lehet az Atroflex Plus termék, ami napi 2700 mg II-es típusú kollagén mellett a hasznosulást elősegítő C-vitamint és kurkumint is tartalmaz.